Kan man blive et team uden at have mødt hinanden?

Idéen og ambitionen om fysiske og stærke fællesskaber og teams på arbejdspladsen har fået modstand i 2020, og ordet ”Togetherness” er næppe det første ord der dukker op, når vi tænker tilbage på året.

Det ville en gruppe ledere hos en større dansk virksomhed i vindindustrien gøre noget ved. Deres kolleger og teams i Sales Service afdelingen sad fordelt rundt i Europa, Asien og USA, og nogle af dem havde ikke set hinanden i et halvt år. Herunder flere nye, der endnu ikke havde mødt kollegerne.

Særligt for de nye teammedlemmer kan det være svært at bringe sin faglighed og styrker i spil i et team, hvis der ikke er skabt en relation til kollegerne.

Derfor besluttede de tre ledere, at gå all in på Togetherness på trods af COVID19 og det faktum, at alle medarbejdere sad hver for sig i deres hjem.

Hvis det vi plejer at gøre ikke virker, eller ikke kan lade sig gøre,
så må vi gøre noget andet!

De satte sig for at bevise, at teambuilding godt kan foregå online og tog kontakt til Achievers.

Achievers har stor erfaring med teamtræning og udvikling af high performance teams. Det er typisk et dynamisk setup, hvor deltagere flytter sig fysisk, og veksler mellem større og mindre grupper, og fysisk opgaveløsning og teoretisk gennemgang.

Kan vi lykkes med at flytte denne virkelighed online?

Det var udfordringen. Det kan i høj grad lykkes, når en gruppe mennesker er sultne nok efter at skabe stærke relationer. Der kan endda skabes resultater, som er langt bedre end forventet.

“We had some concerns about the time-schedule and if we could maintain engagement throughout the day. But Nicolaj was very clear when setting the frames during the event. He brought passion to the screen and he kept us engaged by being himself. ”

Mio Sembring
Head of Contracting, Service Sales

Det praktiske forløb

Forløbet blev afholdt via Teams. I Silkeborg stod Nicolaj som han plejer, når han underviser, med god plads til at bevæge sig rundt og med den obligatoriske flip-over til de håndtegnede “slides”, som mange kender fra LifeAchiever Uddannelsen og Informationsdagene.

Virtuel teambuilding

Den eneste forskel var blot, at i stedet for et “live” publikum, stod et kamera på fod, og på bordet stod computeren, hvor deltagernes ansigter kiggede tilbage på Nicolaj, mens han gav en fælles introduktion og et inspirerende indspark om teamdannelse.

Med tusindvis af kilometer mellem sig blev medarbejderne skiftevis samlet i et ”fællesrum”, flyttet ud i ”teamrooms” og videre til virtuelle escape rooms, hvor de skulle samarbejde om at få hele teamet ud. I det store hele foregik forløbet, som hvis det havde været en helt almindelig dag med teamudvikling, eneste forskel var bare, at de ikke fysisk flyttede sig fra rum til rum, men i stedet blev ”klikket” rundt i virtuelle rum.

“It was almost like in reality. In stead of walking from one conferenceroom to another in some hotel, we changed between conferenceroom, breakout rooms and escaperooms by a mouseclick. People arrived on time and it worked flawlessly. ”

Thorben Heuing
Head of After Sales

Afvekslende program og skiftende input

I løbet af dagen modtog holdene input og skulle forholde sig til ny viden. De blev blandt andet trænet i at evaluere og give feedback til hinanden, med henblik på ikke blot at spille kollegaen bedre, men også hele teamet, så der var en meget høj grad af afveksling i input og arbejdsopgaver.

“Especially one thing opened our eyes: The focus on WHY we succeed. What did we actually do, that changed results for the better, and how can we keep doing this? ”

Thomas Bak Mathiasen
Head of Commercial Product Optimization

Var det en succes?

For os hos Achievers var den helt store læring, at det faktisk sagtens kan lade sig gøre at lave teambuilding online. Også uden at det bliver en leddeløs hyggeopgave.

Ramme- og målsætning og klar kommunikation er bærende elementer i alt hvad vi gør. Alligevel var vi positivt overraskede over, hvor godt forløbet fungerede.

Men hvad siger medarbejderne?

Teammedlemmernes egen feedback har blandt andet været:

”Det er første gang jeg har siddet til et heldagsarrangement, uden overhovedet at tjekke min mail”

”Der var maksimal engagement, fordi der var så stor afveksling og udvikling gennem hele dagen”

“Det har virkelig været en positiv og meget værdifuld dag. Som nyt medlem af teamet var det godt at lære kollegerne at kende.”

Vi har efterfølgende talt med de tre ledere, Thomas, Thorben og Mio, som har givet denne feedback:

“Our greatest learn was that it was possible to have a very fruitful day. The intangible became tangible despite the technological settings. The mix between theory and activities kept us engaged all day, and the handwritten flipovers worked so much better than the traditional powerpoint.

To other companies holding back taking teamtraining online, we would like to say:

Dare to do it!
You can either put life on hold because of COVID19
or you can embrace the new reality. ”

Mio, Thorben & Thomas

Hør mere om Virtuel teamtræning

Er du interesseret i at høre nærmere om muligheden for virtuel teamtræning, så tag kontakt til os. 

Tilmeld Achievers Nyhedsbrev

Én til to gange pr. måned modtager du en mail med inspiration til dit personlige lederskab og din ledelse af andre. 

Hvem er Achievers?

Vi er en erfaren konsulentvirksomhed, der gør ambitioner til virkelighed gennem mærkbart lederskab og højtydende teams.

Alle Achievers’ konsulentydelser, uddannelser og aktiviteter er evidensbaserede og bygger på et dynamisk mindset kaldet “kernen”

Kernen er en kombination af psykologi, neurologi og en umættelig nysgerrighed, der har resulteret i en række unikke indsigter i dét, som succesfulde erhvervs- og sportsfolk gør for at udnytte deres fulde potentiale og nå deres mål.

Unik, ECTS-godkendt lederuddannelse

Achievers har udviklet LifeAchiever Uddannelsen, der er en ECTS-godkendt lederuddannelse baseret på positiv psykologi. 

På uddannelsen lærer du at forstå og udfordre dine egne tanke- og handlemønstre, og du får redskaberne til at kommunikere rent, stille brugbare spørgsmål og at lytte aktivt og nysgerrigt. Når du er i stand til at lede dig selv, bliver du en bedre leder for andre, og uddannelsen udstyrer dig med stærke redskaber, der sætter dig i stand til at lede andre til succes.